четвртак

Da li je kofein zaista zdrav za naš organizam?



Ako ste i vi jedan od onih pravih ljubitelja kafe i ne možete zamisliti početak dana bez ovog napitka, pa onda još šoljica-dve na poslu dok rešavate poslovne zadatke ili u kasno popodne dok ćaskate sa prijateljima u obližnjem kafiću, sigurno ste se često zapitali da li povremeno preterujete sa ispijanjem kafe i u kojim količinama ona može biti štetna za naš organizam.

Potrudili smo se da vam u okviru ovog teksta damo odgovore na ova pitanja do kojih smo došli na osnovu proučavanja različitih studija i istraživanja.

Kofein može da ima i pozitivan i negativan uticaj na naš organizam, u zavisnosti od toga u kojim količinama ga konzumiramo. Kao i u svemu u životu, tako i u ispijanju kafe treba biti umeren.

Iako neki stručnjaci kažu da je devet šoljica kafe dnevno gornja granica koju nikako ne bi trebali da pređete, mi ćemo vam ipak savetovati da se zadržite na 2-3 šoljice kafe dnevno.

Smatra se da je kofein dobar za memoriju i mentalne aktivnosti. S obzirom da je kafa odličan antioksidant, treba znati i to da je najbolje konzumirati je dok je topla jer u ohlađenom stanju oslobađa samo svoje štetne sastojke.

Naučnici tvrde da je kafa dobra prevencija za mnoge bolesti kao što su: dijabetes, alchajmerova i parkinsonova bolest, kamen u žuči pa čak i rak jetre i kože. Neki čak tvrde da kofein podstiče rast kose.

Ali kao što smo već naveli, ukoliko preterujete sa konzumiranjem, kafa može da ima itekako negativne posledice po zdravlje organizma jer stvara blagu zavisnost, može da dovede do povećanje proizvodnje adrenalina što nije nikako dobro za srčane bolesnike i još mnogo toga.

Sve u svemu, zaključak je da možete da se opustite i nastavite da uživate u svojoj šoljici kafe, ali da nikako ne preterujete u tome.

Нема коментара:

Постави коментар