понедељак

Kako je nastala Neskafa



Osim klasične, "crne" kafe, filter i espresso kafe, danas se u svetu mnogo koristi i veoma je popularna i instant kafa kao i mešavine. Priča o nastanku kafe koja se brzo priprema (instant kafi) datira još iz vremena 19. veka i ima srećan kraj a sve zahvaljujući brojnim naučnicima i naučnim istraživanjima zaljubljenika u kafu.


Prvi "prototipi" instant kafe nastali su 1870. godine u vidu kondenzovanog mleka i kafe. Ova varijanta zadržala se na tržištu sve dok je dostavljan trupama za vreme I svetskog rata da bi nakon toga potražnja drastično opala, zbog relativno visoke cene, slabe arome i kratkog roka trajanja.

Ipak, priča počinje negde 1901. godine kada je japanski hemičar Satori Koto uspeo da napravi prve granule instant kafe. To se desilo, pogađate, u Americi, tačnije Čikagu. Ipak, bilo je potrebno oko 5 godina da se proces dobijanja zrna instant kafe usavrši te je tek 5 godina kasnije lansirana prva komercijalna varijanta ove kafe da bi tek 30 godina 20tog veka pojavila instant kafa kakvu danas znamo i pijemo.

1930. godine  brazilska vlada se prvi put susrela sa korporacijom Nestle. U to vreme, vreme ekonomske krize i veoma niske cene kafe na tržištu, kako je iste bilo u abnormalnim količinama, kafa se koristila kao pogonsko gorivo u parnim mašinama.



Ideja je bila da se tokom dužeg vremenskog perioda sačuva kvalitet pržene kafe, jer joj je rok trajanja bio veoma kratak. Stručnjak za kafu (kafe guru) koji je radio u kompaniji Nestle, Max Morgenthaler i njegov tim su pokušali da pronađu način da proizvedu kvalitetnu šoljicu kafe, koja bi se napravila od čiste kafe u kombinaciji sa toplom vodom. Cilj je bio da takva kafa dugo zadrži prirodan ukus kafe.


Nakon gotovo 7 godina istraživanja u švajcarskim laboratorijama, ovaj tim naučnika i kafe entuzijasta je pronašao rešenje. Uspeli su da dobiju novi vrstu prerađene kafe, koja traje duže i koja čuva ukus i miris koji je svojstven kafi.

Neskafa je predstavljena svetu 1. aprila 1938. godine. Njenoj velikoj popularnosti doprineo je II svetski rat kako su Američki vojnici na frontu mnogo konzumirali Neskafu. Tako je 1943. godine proizvodnja Neskafe dostigla tada rekordnih milion konzervi.

Inače, zabluda je da samo kafe loseg kvaliteta „odlaze” u instant kafu !  Zahvaljujucim brojnim inovacijama u ovoj oblasti tehnologije prerade kafe, danas smo u mogucnosti da gotovo u potpunosti ocuvamo autenticnu aromu u instant kafi  i pored vrlo agresivnog procesa, sto dodatno doprinosi popularizaciji ove vrste napitaka.

Svi proizvođači instant kafe se slažu u jednom, a to je način pripreme. Naime, najbolje je koristiti svežu vodu, zagrejanu, ali ne do ključanja ( najbolje na oko 70 OC ), a pravljenje pene se ne preporučuje jer većina aromatičnih komponenti odlazi upravo u nju. Mleko i  šlag se dodaju po želji.

Нема коментара:

Постави коментар