среда

Kafa i čokolada - čarolija ukusa



Kada neko želi da provede vreme sa nama, obično nas zove na kaficu. Sama kafa nas asocira na prijatno vreme provedeno sa dragim osobama. 

U našem narodu to vreme je dragoceno i nikako se ne propušta, bez obzira na to što se ovaj ritual ponavlja nekoliko puta tokom dana. Pijenje kafe je razlog našeg okupljanja i ne ide jedno bez drugog.

Dakle, trenuci ispijanja kafe su više od rituala, imaju socijalni momenat i predstavljaju kompleksan društveni fenomen.

I miris i ukus


Iako u kafi uživamo već vekovima, ona se tek u skorije vreme izborila za svoje mesto pod suncem. Mnogi obožavaoci širom planete istražuju kvalitet kafe, vrste i njihove kombinacije, načine pripreme i konzumiranja. Podatak da je do sada izdvojeno više od 500 različitih aroma kafe najbolje govori o tome koliko je razvijena nauka o ovome čudesnom napitku.

Zbog toga je u kulinarskom svetu razvijena i jedna potpuno nova veština – spajanje kafe i hrane. Do sada smo se sretali sa kombinacijama vina i raznih vrsta hrane. Rezultat obimnih istraživanja ide u korist čokolade i potvrđjuje da se kafa u stvari najbolje slaže sa – čokoladom!

Verovatno ste se i sami zapitali zašto u restoranima obično služe čokoladni kolač uz vašu omiljenu kaficu. Kafa i čokolada imaju mnogo sličnosti, pa iz tog razloga predstavljaju savršen spoj. Osobina i kafe i čokolade jeste da jačaju mentalne sposobnosti kao što su budnost, koncentracija i pamćenje, umanjuju zamor i olakšavaju intelektualne napore. Ne zaboravite da su obe namirnice poznate kao moćni afrodizijaci.


Užitak za svaku priliku


Kafa i čokolada, zapravo, imaju mnogo sličnosti i verovatno je upravo u tome ključ njihove sinergije. Najbolji način za brzinsko jutarnje razbuđivanje, bogovski završetak obroka ili lenčarenje posle napornog dana - tajnu znate. Recept su kafa i čokolada umotane jedna u drugu, za svojevrsni užitak. Čokolada naročito doprinosi popravljanju našeg raspoloženja jer sadrži seratonin, koji pokreće osećanja sreće i zadovoljstva. I za najprobirljivijeg hedonistu može se naći dobitna kombinacija, bilo da je u pitanju aromatični espreso i crna čokolada puna kakaa ili neka druga, isto tako zadovoljavajuća varijanta. Čokolada može imati i do 600 različitih ukusa u zavisnosti od sirovina od kojih se pravi, a osnovna podela je na tamnu, mlečnu i belu čokoladu.

Kafa, najpoznatiji napitak na svetu u kombinaciji sa čokoladom, najpopularnijom poslasticomna planeti, svojim mirisom i ukusom poziva da zaronite u novi svet hedonizma.

Pa izvolite.

Нема коментара:

Постави коментар