петак

Vrste kafe i načini pripreme



Crna kafa koju većina nas svakodnevno pije je mešavina više vrsta biljaka kafe. Zapravo, crna kafa koju pijemo predstavlja mešavinu dve poznate vrste kafe poznatije kao Arabika i Robusta.


O ove dve vrste smo detaljnije pisali  u postu Vrste kafe: Koje vrste postoje i koje su njihove razlike.

Sada ćemo se pozabaviti drugim vrstama kafe koje nalaze svakodnevnu primenu i koje konzumira zaista veliki broj ljudi širom sveta. Postoje 4 vrste kafe koje se svakodnevno konzumiraju:
  • crna kafa, 
  • espresso, 
  • filter 
  • i instant.


Turska kafa

Na našim prostorima je naziv "turska kafa" postao ustaljen termin za crnu kafu mada se način pripreme mnogo razlike od načina pripreme u ovoj istočnoj zemlji.
U odnosu na ostale vrste kafe, crna kafa se razlikuje pre svega po crnom talogu koji ostavlja za sobom.
Postoje različiti načini pripreme ove kafe a iz iskustva možemo reći da razlika u načinu pripreme utiče i na ukus samog napitka. Da budemo precizni, ukus ostaje isti ali se aroma koju napitak ima u mnogome razlikuje.

Evo par načina pripreme.
Metoda 1. U posudu za kuvanje kafe (džezva, kuvalo ili u čemu god da kuvate), sipate vodu. Zagrevate sve dok momenta dok voda ne počne da ključa nakon čega u tu posudu sipate kafu. Koliko ćete kafe sipati zavisi od toga koliko jaku kafu volite da pijete kao i koju količinu vode ste sipali. Nakon toga, promešate kako bi se dodata kafa rastopila u vodi nakon čega vratite dodatno zagrevanje. Kada vidite da je kafa počela da vri odmah skinite. Nemojte dozvoli da napitak iskipi jer ćete pokvariti ukus. Sačekajte malo da se soc slegne i sipajte u šolju.
Metoda 2. U posudu u kojoj kuvate kafu sipajte kafu. Količina koju ćete sipati zavisi od toga koliko jaku kafu želite odnosno za koliko osoba pravite. Naša preporuka je da sipate DO 1,5 kafenih kašičica kafe na jednu šoljicu. Nakon toga sipajte vodu u posudu. Kuvajte kafu sve dok momenta dok kafa ne krene da se podiže a tečnost ključa. Obratite pažnju da tečnost ne iskipi van posude.
Sačekajte malo da se kafa slegne i sipajte u šoljicu.
Metoda 3. U posudu za kuvanje kafe sipajte vodu i zagrevajte dok voda ne počne da ključa. Dok se to ne desi, u šolju sipajte kafu i po želi dodajte šećer ili cimet. Ključalom vodom prelijte kafu u šolji, promešajte, i napitak je spreman.

Espresso kafa

Kratki kafeni napitak koga ima oko 40 ml u šoljici i može se ispiti u jednom gutljaju. Espresso se pravi od posebnih vrsta kafe (robuste i arabike) uz pomoć aparata za kafu kod kojih se vrela voda pod jakim pritiskom propušta kroz krupnije mlevenu kafu.

Mnogima je ova količina kafe nedovoljna pa se danas sve češće pije produženi (dupli) espresso. Razlika je što se kod produženog espressa dodaje malo veća količina vode ili mleka zavisno od ukusa.

Za pripremu  italijanskog espressa potrebno je:
  1. Za početak znajte da vam je ovo potrebna oprema: kafe aparat, kafa, šoljica
  2. Zagrejte kafe aparat na određenu temperaturu. U dozer za kafu sipajte samlevenu kafu (obično je to između 5 i 7 grama).
  3. Dozer dobro stegnite. Proverite da li je šoljica za kafu topla, jer ako kafa curi u hladnu šoljicu brže će se ohladiti, a neće ni uspeti da razvije svu aromu.
  4. Pustite kafu da curi niz zidove šoljice kako bi pena, ili ’kajmak’ kako mi kažemo, bila što kvalitetnija.
  5. Nakon što se šoljica napunila do najviše ¾ svoje zapremine, zaustavite curenje kafe i sklonite šoljicu ispod dozera.
  6. Kafa je gotova, sada je po želji još samo treba zašećeriti i eventualno obogatiti mlekom ili nekom aromom.
Uživajte u vašoj espresso kafi!


Filter kafa

Filter kafa je način pripreme koji je kod nas najmanje zastupljen. Filtrirana kafa može da se napravi u aparatima koji u sebi imaju ugrađen stalni ili izmenjljivi filter. Drugi način jeste da se vrućom vodom prelije mlevena kafa koja se nalazi u filter koji je postavljen na levak. Za ovakav način pripreme kafa se obično melje nešto krupnije nego za espresso kafu.
Filter kafa se najviše koristi u zapadnim zemljama a posebno u Severnoj Americi, dok se kod nas slabije koristi kako se smatra da je ovakva kafa previše razblažena.

Instant kafa

Kafa koja se, zahvaljujući specijalnoj tehnologiji obrade kafenog zrna trenutno rastvara u toploj vodi. Postoji u različitim kombinacijama (sa dehidriranim mlekom, šećerom, raznim aromama) a ovaj oblik kafe je pogodan kada je potrebno brza priprema.

Danas se jako veliki broj ljudi odlučuje na šolju instant kafe. Najpopularniji su svakako 2 u 1 odnosno 3 u 1 sa svojim varijacijama. Najpoznatije marke su svakako Nescafe i Grand. Ipak u ovim kafama ima najmanje same kafe koja je lošijeg. Više ima šećera u kombinaciji sa biljnom masti, glukoznim sirupom, aromama i ostalim dodacima koji daju karakterističan ukusa.


Evo par interesantnih vrsta kafe i načina pripreme:
  • Café granite je skuvana jaka, zasladjena kafa, zatim zamrznuta, pa izmrvljena i u šoljici prelivena likerom od kafe. 
  • Cefe orange je kafa dopunjena šlagom i likerom od pomorandže. 
  • Café royal je jaka, zaslađena kafa, flambirana konjakom i rakijom. 
  • Caffe macchiato je kafa prelivena s malo mleka. 
  • Café brulot je jaka kafa sipana u šoljicu i preko izmrvljenog leda sa kašičicom maraskina, ili konjaka, ili ruma, a može biti i flambirana. 
  • Café americano je vodom razređena espreso kafa. 
  • Caffe corretto je kafa sa dodatkom lozovače (u severnoj Italiji) ili sa likerom od badema (na jugu Italije). 
  • Cappuccino je espreso kafa sa vrelim mlekom koje je pod parom zapenilo, posuto kakao prahom. 
  • Eiskaffee je hladna kafa sa sladoledom od vanile, slagom i izmrvljenim ledom. 
  • Irish coffee je irski viski poslužen uz šećer i kafu sa slagom, slamkom i kasičicom. 
  • Kaffee verkehrt ili obrnuta kafa je pripremljena od više mleka nego kafe, kao svetla bela kafa. 
  • Kaisermelange ili carska mesavina je žumance umućeno sa šećerom, čemu je dodato malo mleka i konjaka, preliveno crnom kafom. 
  • Konsul je kafa sa malo tečne slatke pavlake. 
  • Melange je kafa izmešana sa istom količinom mleka, zaslađena šećerom ili medom, služi se u velikim šoljama. 
  • Noisette je crna kafa ili espreso kafa sa samo nekoliko kapi mleka. 
  • Pharisaer je zagrejan rum, preliven jakom kafom sa šećerom i slagom. 

Najskuplja kafa na svetu

Kopi Luwak, kafa sa Sumatre, najskuplja je kafa na svetu. Za njenu specifičnu aromu zaslužan je poseban način prerade i dobijanja sirove kafe. Na Sumatri žive cibetke, životinje iz porodice sisara nalik mačkama, (na indonežanskom Luwak) koje se hrane bobicama kafe (na indonežanskom Kopi). Zrna prolaze kroz probavni trakt ove životinje, čiji enzimi otklanjaju spoljašnju opnu zrna i ujedno stvaraju i specifičnu aromu. Nakon što ih ona izbaci, sledi ‘ubiranje’ zrna. Jedna šoljica ove kafe košta oko 50 dolara. Zbog specifičnog načina dobijanja ove vrste kafe, proizvodnja je ograničena, te i to utiče na cenu.

Нема коментара:

Постави коментар