петак

Koja je razlika između crne i espresso kafe

Crna kafa ili espresso...izbor je na vama

Kafa je proizvod koji se zaista mnogo koristi svuda u svetu. Postoje naravno različite sorte i vrste kafe koje daju različite ukuse i imaju različite nijanse mirisa. Takođe postoje i razne tehnike kuvanja kafe a u zavisnosti od kombinacije svih ovih parametara može da se dobije zaista različit napitak.


Moglo bi se reći da su se izdvojile tri vrste kafe (ako se mogu klasifikovati kao vrste) koje se najviše koriste i koje se najviše naručuju u kafićima odnosno. Dakle, crna kafa, espresso kafa i neskafa.

Hajde sada d ase pozabavimo razlikom koju vrlo mali broj ljudi zna. Razlikom između crne kafe i espresso kafe.


Koje su sličnosti?

Pre svega treba znati da i jedna i druga vrsta zapravo potiču od iste biljke. Dakle esspreso se pravi zrna iste biljke kao i crna kafa, pa čak se i peče na isti način. S toga, mada se i jedna i druga kafa razlikuju po svom ukusu i mirisu i kako mogu biti mešavine različite vrste kafe, u suštini se radi o zrnima iste bilje koje prolaze proces spremanja za mlevenje i dalju pripremu na isti način.

Glavne razlike su zapravo u načinu pripreme nakon što je zrno kafe ubrano, prošlo proces pripreme, ispečeno i spremno za upotrebu.



Dakle, koje su razlike?

Postoji nekoliko ključnih razlika između crne i espresso kafe. Prvo espresso aparat za kafu je baziran na potpuno drugom konceptu pripreme kafe odnosno ima potpuno drugi metod dobijanja konačnog napitka. Metod ko ovih aparata se bazira pre svega na vreloj vodi i pod velikim pritiskom. Takođe način mlevenja kod espresso kafe je drugačiji jer je kafa mnogo finije samlevena  u odnosu na onu koju koristimo kod spravljanja redovne crne kafe. Na ovaj način dobijamo mnogo sitnija zrna koja ne padaju na dno kao kod crne kafe te tako dobijamo mnogo drugačiji, finiji ukus.

Način pripreme kafe sa vrelom vodom pod visokim pritiskom omogućava mnogo brži način pripreme u odnosu na kuvanje redovne crne kafe.



Jedna od razlika između ove dve kafe jeste u količini sadržaja koja se servira. Jasno je da standardna mera je standardna mera crne kafe koja se služi mnogo veća nego kod espresso kafe gde se kod crne kafe u standardnoj šolji dobija od 80 do 185 mg kofeina dok kod espresso kafe taj broj između 40 do 75mg. Ako posmatramo drugačije u istoj zapreminskoj količini espresso kafa ima mnogo više kofeina nego crna kafa, što je čini svakako mnogo jačom.

Ukus

Na kraju, svi parametri, količina kofeina, načini pripreme, sve to nije važno koliko je važan ukus kafe odnosno tog napitka. Generalno gledano, espresso ima puniji, ujednačeniji ukus zbog čega dosta ljudi više preferira espresso no crnu kafu. Ipak, ni miris ni ukus crne kafe nije ništa lošiji i ukoliko toj kafi nisu dodati surogati koji kvare miris i ukus kafe, u crnoj kafi zaista može da se uživa.


Na kraju, sve je stvar ličnog ukusa. Da li vam se više dopada crna ili espresso kafa u potpunosti je na vama a često sve zavisi i prosto do raspoloženja. Šolja kvalitetne crne kafe pruža mnogo drugačiji osećaj uživanja u odnosu na espresso kafu. Takođe i mnogobrojni različiti metodi kuvanja kafe mogu mnogome da doprinesu i različitom ukusu.

I dok prva jutarnja kafa može biti crna, za poslepodne nije loše sa prijateljom popiti jedan espresso.


Нема коментара:

Постави коментар