петак

U kafu u Srbiji sipaju grašak



Odavno je poznato da kafa koja stiže do krajnjih potrošača nije u potpunosti čista. Njoj se u zavisnosti od zemlje do zemlje dodaju različite stvari kako bi se na taj način povećala količina kafe a glavni motiv je, razume se veća zarada proizvođača i trgovaca.


Svetska istraživanja su pokazala da u kafi mogu da se nađu čak i grančice, mleveno drvo pa i zemlja i širok spektar drugih stvari.

U Srbiji u ovom momentu posluje oko 250 manjih pržionica kafe a u njima najčešće završava švercovana kafa koja se meša sa sastojcima poput ječma ili slada. Tako "smiksana" kafa se pakuje u kesice i prodaje po nižim cenama.

Kao surogat kafi u Srbiji dodaju se najjeftinije moguće sirovine poput ječma i slada, pšenice, soje, kukurza, raža, smokve, rogača, šećerne repe pa čak i graška i žira.

Kako bi prodaja kafe uopšte imala smisla u Srbiji, proizvođači stavljaju veliku količinu surogata u mešavinu čime snižavaju cenu kafe. U ovom momentu ovakva politika je moguća jer zakon to ne zabranjuje ali je propisano da takva kafa mora na svom pakovanju da ima oznaku "kafa sa surogatima".

Ipak gotovo svi proizvođači velikim slovima na pakovanju napišu "KAFA" dok malim slovima dodaju "sa surogatima" pri čemu nigde ni nenavedu u kojim procentima se koji surogat nalazi.

Kod nas se godišnje potroši približno 4,5 kg kafe po stanovniku a godinama u nazad ne postoje uporednja testiranja kvaliteta namirnica a zvanična kontrola ne obuhvataju pržionice koje rade na sivo.

Ako bi se trebalo odrediti koja kafa je u Srbiji trenutno najbolja, to bi bilo veoma teško kako istraživanja koja se sprovode obuhvataju samo velike proizvođače. Zbog toga je najbolje da probate kafu različitih proizvođača a kafa koja ima najbolji miris i ukus kakvu kafa treba da ima je verovatno i najbolja.

Kafa iz aparata s druge strane može da se svrsta u red zdravijih i mnogo čistijih kafa. Razlog je zato što sastojci koji se koriste u aparatima i automatima za kafu za spravljanje napitaka prolaze određenu kontrolu te se može reći da je u tom pogledu znatno kvalitetnija.

Ipak ne mogu svi da priušte sebi aparat za kafu te je na nama da donesemo odluku da li ćemo nastaviti da pijemo nekvalitetnu kafu ili ćemo prosto prestati.


Нема коментара:

Постави коментар