среда

Evo kako namirnice utiču na naš mozak


Mnogi naučnici smatraju da je mozak najmoćniji procesor na svetu. Iako koristi samo 20% kiseonika on generiše dovoljno energije da pokreće čitav organizam a količina energije koju oslobađa je dovoljno velika da se napaja sijalica od 20 vati.

Kako bi ovaj, najvažniji čovekov organ funkcionisao na najbolji mogući način i bez greške, potrebno ga je negovati i mentalno hraniti.

U nastavku sledi pregled namirnica i aktivnosti koje imaju pozitivan uticaj na funkcionisanje i zdravlje mozga.

Topla čokolada

Čokolada kao takva je veoma dobra za mozak. Dve šolje tople čokolade svakog dana mogu u mnogome poboljšati rad mozga. Istraživanje na osobama starijim od 70 godina je pokazalo da nakon konzumiranja dve šolje tople čokolade na dan u periodu od 30 dana dolazi do ozbiljnih pozitivnih promena i uticaja na mozak.

Šećer – hrana za mozak

Šećer je mozgu omiljeni izvor energije. Preciznije, za mozak veoma delotvorno deluje glukoza koju telo sintetiše iz ugljenih hidrata (šećer je sam po sebi ugljeni hidrat).
Ipak sa šećerom ne treba preterivati. Dok će vam neki sladak napitak kratkotrajno ojačati memoriju i proces rasuđivanja, preterivanje u njemu može da dovede do smanjenje memorije ali i pojave gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.

Namirnice mogu da utiču na vaše raspoloženje

Istraživanja su pokazala da postoji povezanost između raspoloženja i hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, magnezijumom, folnom kiselinom i vitaminom B. Poželjno je konzumirati puno voća, namirnica bogatih upravo omega-3 kiselinama, proteinima i složenim ugljenim hidratima. Preporuka je da se pije dosta vode a što će sve pozitivno uticati na vaše zdravlje.

Borovnice kao super hrana

Brojna istraživanja su pokazala da borovnice pomažu da se mozak zaštiti od oksidacionog stresa te mogu smanjiti efekte povezane sa starošću poput Alchajmerove bolesti ili pojave demencije. Dakle borovnice značajno poboljšavaju mogućnost učenja i motoričke veštine.


A kako kafa utiče na mozak?

Postoje mnogobrojna istraživanja koja ukazuju na to da kafa ima svojih pozitivni i svojih negativnih strana. No pre svega, kafa zaista ima veoma pozitivno dejstvo na mozak i čitavo zdravstveno stanje organizma.

Jedna šoljica kafe na dan reguliše visinu krvnog pritiska i pozitivno utiče na krvne sudove a kao odličan antioksidans ona podstiče moždane aktivnosti.
Dve šoljice kafe na dan predstavljaju odličnu prevenciju protiv Alchajmerove bolesti. Takođe, ispijanje 2 šoljice kafe 30 tak minuta pre fizičkih aktivnosti doprineće da u vašem telu dođe do povećanja doze energije.
Tri šoljice kafe dnevno sprečavaju nastajanje raka jajnika kod žena dok ova količina kafe pozitivno utiče na muškarce jer sprečava nastajanje žučnog kamenca. 

Нема коментара:

Постави коментар