петак

10 najprodavanijih proizvoda u Srbiji: Na listi je i kafa


Već kao po nekom običaju, krajem svake godine Ministarstvo trgovine Srbije vrši istraživanje i objavljuje listu proizvoda koje se najviše kupuju i konzumiraju.

I ove godine objavljen je spisak stvari odnosno namirnica koje građani najviše kupuju. Ono što je možda iznenađenje za neke jeste da se među prvim artiklima na listi nalaze pivo i kafa
Pored ove dve namirnice na listi se nalaze još i šećer kao neizostavan suplement u raznim poslasticama ali i krem bananice. Što se voća tiče, najviše se prodaju banane dok povrće nije dospelo na margine ove list. 

Željko Rakić, načelnik Sektora za trgovinu i usluge Ministarstva trgovine ovim povodom je rekao - Zanimljiva je i činjenica da se sve više kupuje negazirana i mineralna voda. Pravi razlog nastanka ovakvog trenda možda leži u činjenici da su građani zabrinuti za tehnički kvalitet vode iz česme te flaširanu vodu kupuju više iz predostrožnosti. 

Činjenica da u vrhu liste namirnica koje kupujemo nalaze slatkiši i pivo više oslikava loše navike i nemar koji imamo prema sebi.
To što se u vrhu liste nalazi voda više ukazuje na velike klasne razlike. U Srbiji je očigledno prisutan disbalans gde imamo jednu grupu koja kupuje jaja i jeftinije namirnice jer za nešto skuplje i kvalitetnije poput mesa i ribu nema dovoljno novca, ali imamo i onu drugu grupu koja ima dovoljno novca da može sebi da obezbedi kupovinu vode bez obzira na to što je voda iz česme u potpunosti tehnički ispravna. - rekao je Zoran Nikolić, potpredsetnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

Нема коментара:

Постави коментар